avatar
Mire jó a koronavírus elleni védettség igazolvány

Magyar kormány 313 13th Feb, 2021

Loading Please wait...
To share this paste please copy this url and send to your friends
RAW Paste Data

Hozzászólások

Azonosítás szükséges

You must log in to post a comment.

Belépés
 • Magyar kormány Avatar
  Magyar kormány - 4 hónapja
  Az igazolvány érvényességi dátuma 6 hónap lesz a második oltást vagy a fertőzésből történő igazolt felgyógyulást követően. Ha valaki korábban átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT-ben) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyors tesztje lett miután korábban pozitív tesztje volt.


 • Magyar kormány Avatar
  Magyar kormány - 4 hónapja
  A védettségi igazolványt nem kell igényelnie annak, aki mindezeknek megfelel, mivel az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát. A védettségi igazolvány érvényessége a második védőoltást vagy az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap, korábbi pozitív teszt hiányában pedig az ellenanyag-vizsgálatot követő 4 hónap lesz - az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben. A koronavírus elleni védettség igazolása két féle módon történhet, ha valaki átesett a védőoltáson vagy a koronavírus-fertőzésen. A védettség igazolására alkalmas lesz a védettségi igazolvány, illetve applikáció is. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát, avagy a fertőzésből történő felgyógyulás tényét. A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.


 • Magyar kormány Avatar
  Magyar kormány - 4 hónapja
  Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült - mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt - akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja. Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 000 forint, valamint ki kell fizetni a 3000 forintos védettségi igazolvány összegét is. Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor ebben az esetben a védettségi igazolvány érvényessége 4 hónap.


 • Magyar kormány Avatar
  Magyar kormány - 4 hónapja
  A védettségi igazolvány elektronikus úton a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon, vagy bármely kormányablakban személyesen is igényelhető. Az igazolványt tehát a jogosult személy kérelmére állítja ki a Budapest Főváros Kormányhivatal, 2021. március 1. napját megelőzően benyújtott kérelem esetén 2021. március 15-ig, március 1-jét követően a kérelem benyújtását követő 8 napon belül. A védőoltásban részesülők számára applikáció is igazolja majd a védettséget. Az applikáció az érintett azonosítását követően - az EESZT-ből szerzett adatok alapján - igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció az oltottak nevét, az érintett TAJ számát, az oltás idejét, a védőoltás típusát, a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.


Legutóbbi bejegyzések